perjantai 1. tammikuuta 2016

Tilinpäätös vuodesta 2015 ja pari ajatusta vuoteen 2016.Selasin äsken valokuvia viime vuodelta ja valikoin sieltä parhaat tunnelmat tähän. Kuvien ympärille liittyy tietenkin kaikenlaista matkustamista, töitä, harrastamista ja rakkaita ihmisiä. Oli harmaita hetkiä, mutta myös hauskoja hetkiä. Oli lannistumisia mutta myös onnistumisia. Oli iloa ja itkua, tavallista arkea ja uusia haasteita. Vuosi 2015 oli kaikenkaikkiaan ihan hyvä vuosi.

Vuoden alussa laitoin pari tavoitettakin:

1. Katso oman hyllyn elokuvat ja säilytä vain parhaat.

Hyllyssä oli vuoden alussa 79 elokuvaa. Vuoden aikana katsoin niistä 61. Ja tällä hetkellä hyllyssä on enää 41. Projekti jatkuu vielä vähän tän vuoden puolelle, mutta päällisin puolin vaikuttaa siltä, että parhaat on enää hyllyssä jäljellä.

2. Lue 21 kirjaa.

Luin 24. 
Kirjan nimen perässä oleva numero on arvio 1-3 (hyvä-erinomainen) sen mukaan mitä pidin kirjasta. En oikeastaan koskaan lue kirjaa loppuun, jos se ei vakuuta ensimmäisten lukujen aikana (tai n. puoliväliin mennessä) riittävästi, joten ykkösen sai kirjat, jotka olivat niin paljon lukemisen arvoisia, että luin ne loppuun. Ja loppuun luetutkin on siis hyviä kirjoja. Kirjat, joka saivat kolmosen, tekivät erityisen suuren vaikutuksen, jättivät tunnejäljen tai herättivät isoja ajatuksia, ja kakkosen saaneet ovat jotakin jotakin siltä väliltä.

1. Cecilia Samartin: Nora & Alice 2
2. Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin, 1. Rakkaus 3
3. Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin, 2. Sairaus 3
4. Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin, 3. Kuolema 3
5. David Nicholls: Varamies 2
6. Cecilia Samartin: Kaunis sydän 2
7. Linda Olsson: Laulaisin sinulle lempeitä lauluja 3
8. Khaled Hosseini: Ja vuoret kaikuivat 2
9. Linda Olsson: Kun mustarastas laulaa 2
10. Pauliina Rauhala: Taivaslaulu 1
11. Khaled Hosseini: Leijapoika 2
12. Ulla-Lena Lundberg: Leo 2
13. Jean-Paul Didierlaurent: Lukija aamujunassa 2
14. Cecilia Samartin: Los Peregrinos 1
15. Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät 1
16. E L James: Fifty Shades - Sidottu 3
17. E L James: Fifty Shades - Satutettu 3
18. E L James: Fifty Shades - Vapautettu 3
19. E L James: Grey 2
20. Gretchen Rubin: Tee siitä tapa 1
21. Anna-Leena Härkönen: Laskeva neitsyt ja muita kirjoituksia 2
22. Arman Alizad & Meeri Koutaniemi: Riisuttu Suomi 2
23. Eppu Nuotio: Mutta minä rakastan sinua 2
24. Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe 2

Erityisesti tuosta listasta mainittakoon Gardellin omaelämäkerrallinen trilogia Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin. Olisinkohan koskaan itkenyt kirjoja lukiessa niin paljon kuin noiden kanssa, vuoroin ilosta, vuoroin surusta?
Toisen erityismaininnan saa Eppu Nuotion Mutta minä rakastan sinua. Kirjailija ei ollut entuudestaan  erityisen tuttu, mutta olen suhtautunut häneen nimenä aina vähän epäilevästi. Tuossa kirjassa tarina itsessään on melko tavanomainen, mutta kirjassa oli hetkittäin sellaisia lauseita, jotka piti lukea moneen kertaan, kun oli niin hienosti aseteltu sanoja peräkkäin.

3. Lankakorin sisältö puolet pienemmäksi

Tämähän ei sitten edennyt oikeastaan mihinkään. Vuoden lopulla tein yhdet sukat korin langoista.

Vuoteen 2016 suuntaan seuraavilla ajatuksilla ja tavoitteilla:

1. Lue kirjaa vähän joka päivä.
Saa nähdä kuinka monta kirjaa tulee luettua sillä, että joka päivä lukee vähintään sivun tai pari, useimpina varmasti enemmän.

2. Lankakorin sisältöä pienemmäksi
Vuoden loppupuolella huomasin, että villasukat jos toisetkin on kuluneet puhki. Uusia sukkia siis villasukkavarastoon ja tietysti mielellään ylitsepursuavasta lankakorista. Ja mitä nyt muuta tulee mieleen sieltä tehdä.

3. Järkeä enemmän töiden määrään, tapaan tehdä jne.
Viime vuoden aikana vähän hukkasin omaa järjestelmällisyyttäni ja pään sisällä oli välillä sellaista kaaosta, että luovuudelle ja innostumiselle ei ollut paljon tilaa. Ja ehkä myös sellaisia kehällisiä epäolennaisia asioita on kertynyt vähän liikaa. Josko löytäisin taas ne olennaiset.

Ja tietysti toivon, että vuoden aikana saan ja osaan tarttua hetkiin, tilaisuuksiin ja haasteisiin, joita eteen tulee. Ja että elämään löytyisi jälleen enemmän kepeyttä ja iloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti