lauantai 4. heinäkuuta 2015

Kirjoituksia.


Jonkinlaiseksi kesälomasaavutukseksi voinee sanoa sen, että loman aikana oon lukenut neljä kirjaa. (Ja onhan tässä vielä lomaa jäljellä muutama päivä, että ehkä ainakin muutaman sivun verran seuraavaakin ehdin ainakin aloittaa. Tosin, ajattelin edistää vähän myös tän vuoden elokuvatavoitetta ja katsoa omasta hyllystä löytyviä elokuvia ainakin pari.)

Erityisen suuret odotukset olivat Samartinin Los Peregrinosille, koska trilogian kaksi aiempaa (Señor Peregrino ja La Peregrina) olivat niin loistavat. Tämä kolmaskin oli hyvä, mutta ehkä vähän laimea aiempiin verrattuna. Kaksi ensimmäistä nivoutuivat niin tiukasti toisiinsa, että mietinkin jo ennen kolmannen lukemista, mitä vielä kertomukseen voi saada lisää. Ja niinpä se oli, että kolmas oli aika paljon aiemmista irrallaan. Mutta kyllä se lukea silti kannatti. 

Lundbergin Leo oli taattua Lundbergia. Kaunista kieltä ja kertomuksen keskiössä tavalliset 1800-luvun ihmiset ja heidän - osin traagisetkin - elämänsä maatilojen ja purjelaivojen keskellä.

Lukija Aamujunassa oli kirja, josta olen lukenut pari kehuvaa arvostelua, ja siksi siihen tartuin. Kirjaa on kuvattu aikuisten saduksi, ja sitä se nimenomaan on. Viimeisen sivun viimeisen pisteen jälkeen olin melko hyvillä mielin ja ihastuneen ilahtunut siitä, että kirja tuli luettua.

Ja juuri äsken pääsin Valtosen Finladia -voittajan loppuun. Kärsivälliselle lukijalle voin suositella. Hetkittäin kirja on jopa pitkäveteisen yksityiskohtainen keskiössä oleviin tutkimuksiin ja tekniikkaan liittyen, mutta juuri kun meinasin kyllästyä, hypättiinkin vähän keveämpiin ja kiinnostavampiin kerroksiin joissa keskellä on ihmiset ja heidän välisensä suhteet.

Muutenkin tämän vuoden kirjojenlukutavoitteelle kuuluu tällä hetkellä erinomaista. Luettuna on jo 15 kirjaa ja tavoitehan on lukea vuoden aikana yhteensä 21.


Tänä vuonna luettuna jo (perässä oleva numero kertoo jälleen kuinka korkealle kirjaa arvostin asteikolla 1-5):

Cecilia Samartin: Nora & Alice 4
Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin, 1. Rakkaus 5
Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin, 2. Sairaus 5
Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin, 3. Kuolema 5
David Nicholls: Varamies 4
Cecilia Samartin: Kaunis sydän 4
Linda Olsson: Laulaisin sinulle lempeitä lauluja 5
Khaled Hosseini: Ja vuoret kaikuivat 4
Linda Olsson: Kun mustarastas laulaa 4
Pauliina Rauhala: Taivaslaulu 3
Khaled Hosseini: Leijapoika 4
Ulla-Lena Lundberg: Leo 4
Jean-Paul Didierlaurent: Lukija aamujunassa 4
Cecilia Samartin: Los Peregrinos 3
Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät 3

Tässä vaiheessa voin sanoa, että tämä lukuvuosi on tähän mennessä ollut menestys. Jokainen kirja on ollut aivan ehdottomasti lukemisen arvoinen, vaikka kaikista en ole ollut ihan niin vaikuttunut kuin ennakko-odotus antoi toivoa. Hyviä tunnelmia, traagisia ihmiskohtaloita, itkua, huutoitkua, huumoria, naurua ja hyvää mieltä. Ja hitaasti haalistuvia tunnejälkiä.

Seuraavana jonossa on Tove Janssonin Kesäkirja, Anna-Leena Härkösen Laskeva neitsyt ja muita kirjoituksia, sekä Nura Farahin Aavikon tyttäret. Janssonia olen oikeastaan odotellut, että saisin sen käsiini ja Härkösen oletan olevan takuuvarmaa hyvää Härköstä niinkuin aiemmatkin lukemani kirjoituskokoelmat. Aavikon tyttäriltä en sen sijaan osaa odottaa mitään. Jää nähtäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti