maanantai 23. maaliskuuta 2015

Työn sivuvaikutukset.

Leirikooma. Tila, joka on seurausta siitä, että on viettänyt n + 1 päivää leirillä.
Leirikooman oireet: uneliaisuus, aikaansaamattomuus, tyhjään tuijottaminen, käynnistymisvaikeudet. Ajatuskatkokset. Hyytyminen kesken minkä tahansa puuhan. On myös mahdollista, että leirikooman aikana tapahtuneet, sanotut ja kuullut asiat pyyhkiytyvät pois tallentumatta pitkäkestoiseen muistiin.
Hoito: Lupa nukkua aamulla niin kauan kuin nukuttaa. Päiväunet. Kiireetön sohvallamakoilu. Hyvä ruoka. Hyvät tv-sarjat ja elokuvat. Ulkoilu. Lupa tehdä mitä huvittaa ja jättää tekemättä kaikki mikä ei huvita. Syytä välttää suorituspaineita ja stressiä.
Oireiden pitäisi hävitä parissa päivässä.

Huomaan, että ikä tekee jo tehtävänsä. Teininä ja tuoreena työntekijänä leiriväsymys oli totta silloinkin, mutta vaikken vieläkään ole erityisen "vanha työntekijä", nykyään on enemmän sääntö kuin poikkeus, että leiristä seuraavana päivänä on turha kuvitella tekevänsä yhtään mitään. Esimerkki: Palasin eilen leiriltä ja tänään, kun heräsin ilman herätyskelloa n. 11 tunnin yöunien jälkeen, ajattelin, että muuta ei tarvitse tehdä, mutta ruokakauppaan olisi syytä mennä niin, että lounasta olisi kutakuinkin lounasaikaan tarjolla. Kauppaan on matkaa n. 300 metriä. Meni neljä tuntia ihmetellessä, jääkaappiin tuijotellessa, sohvalla maatessa ja välihuilina tv-sarjan jaksoja katsellessa, että lopulta sain aikaiseksi vetäistä kuorivaatteet kotivaatteiden päälle, tennarit jalkaan ja pääsin kauppaan. Kauppareissu oli menestyksekäs ja tehokas. Aikaa meni n. 20 minuuttia ja sen jälkeen lounaan valmistamiseen toinen mokoma. Olin muistanut ostaa kaiken tarpeellisen. Syötyäni olin kuitenkin suorituksesta niin uupunut, että oli tarve ottaa päiväunet.

Eikä ole kerta eikä toinenkaan, kun leirikoomaiselle minulle on kerrottu jotakin tärkeää ja huomioimisen arvoista ja olen väsyneenä täysin sivuuttanut kyseisen asian sillä hetkellä. Pysyviä vaurioita tuskin on jäänyt, mutta hämmennystä ja vähän loukkaantumistakin se on joskus aiheuttanut. Lähimmät lienevät jo oppineet, että kannattaa ensin tarkistaa, että olen kartalla.

Mutta hei, sain kuitenkin tänään tämän tekstinkin kirjoitettua. Pitää varmaan ottaa loppuilta huilia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti