tiistai 10. maaliskuuta 2015

Jumissa

Alkutalvella reilu kymmenen vuotta sitten raumalainen liukas katu koitui kohtaloksi. Pieni liukastuminen, en edes kaatunut. Monenlaisten mutkien ja tutkailuiden jälkeen fysioterapeutin mukaan SI-nivelet siinä niin sanotusti ottivat osumaa. Akuutti selkäkipuilu meni ohi suurinpiirtein puolessa vuodessa, mutta ilmeisesti elämän mittaiseksi kaveriksi jäi helposti kipeytyvä ja jumiutuva selkä. Pahimmillaan selkäkipu on sellaista, että kaikki oleminen on hankalaa. Selkäkivun välttelyssä liikkuminen ja venyttely on olennaista eikä pitkää päivää kannata pelkästään istua, vaan välillä on syytä tehdä jotain muuta. Töissä riemuna on sähköpöytä, jonka avulla voin välillä tehdä töitä tietokoneen ääressä seisten. Ja muutenkin onneksi työni ei ole pelkkää toimistotyötä vaan paljon muutakin. 
Mutta niitä hetkiä varten, kun selkä todella kipeytyy, on kolme erinomaista apulaista.
1) Piikkimatto (a.k.a. akupainantamatto). Aivan ehdottoman hyvä. Joskus olen jopa nukahtanut matolle. Veri lähtee kiertämään ja lihakset rentoutuu.
2) Kauranjyvillä täytetty lämpötyyny. Esimerkiksi nukkumaan käydessä oivallinen kaveri selän päälle, lämpö rentouttaa hyvin. Kylminä iltoina lämmin kauratyyny toimii muutenkin mukavana lämmittäjänä.
3) Piikkipallo. Joskus pahimman lihasjumin voi paikallistaa hyvin pienelle alueelle. Usein alaselkäjumi myös aiheuttaa sen, että ympärilläkin olevat lihakset alkavat jumiutua ja silloin piikkipallo on mainio kaveri.
Särkylääkkeitä syön vain jos mikään muu ei auta riittävästi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti