keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Mennyttä ja tulevaa

On aika taas summailla mennyt vuosi pakettiin ja tähyillä vähän suuntaa tulevalle.

Vuodelle 2013 tavoitteita oli kolme.

Tavoite 1. Lue 25 kirjaa. No, tässä nämä vuoden aikana luetut lukemisjärjestyksessä:

1. Hanna Tuuri: Orapihlajapiiri
2. Donna Leon: Haurasta lasia
3. Kate Jacobs: Lohturuokaa
4. Ulla-Lena Lundberg: Jää
5. Colin Beavan: Ekovuosi Manhattanilla
6. David Nicholls: Kaikki peliin
7. Anni Nupponen: Nainen ja kuningas
8. Tuija Lehtinen: Nappikaupan naiset
9. Tuija Lehtinen: Shampanjataivas
10. Tuija Lehtinen: Nukkemorsian
11. Anna-Leena Härkönen: Onnentunti
12. Neil Gaiman: Unohdetut jumalat
13. Neil Gaiman: Hämähäkkijumala
14. Anna-Leena Härkönen: Akvaariorakkautta
15. Jukka Itkonen: Lumilyhdyn valossa
16. Cecilia Samartin: Señor Peregrino
17. Kathleen MacMahon: Näin se päättyy
18. Linda Olsson: Kaikki hyvä sinussa

No, en lukenut 25 kirjaa. Mutta luin 18. Ja lisäksi aloitin ainakin 5 kirjaa, joita en saanut luettua alkua pidemmälle. Erityisiksi tästä listasta nostan kuusi kirjaa, jotka tarjoilivat niitä parhaita lukukokemuksia (ne on niitä, kun ei melkein malta päästää kirjaa käsistään):
Jää jätti jälkeensä tunnejäljen, jonka löydän aika helposti vieläkin.
Nainen ja kuningas tuli luettua jo toistamiseen, ja olen edelleen vaikuttunut siitä maailmasta, jonka kirjailija on onnistunut luomaan.
Unohdetut jumalat ja Hämähäkkijumala - ja näistä erityisesti jälkimmäinen, mutta sen maailmaan pääsi helpommin sisälle kun oli lukenut tuon ensimmäisen.
Señor Peregrino oli pitkästä aikaa kirja, joka yllätti uudestaan ja uudestaan. Ihastuttavasti tuttu ja silti ennalta arvaamaton.
Ja tuo viimeinen, Olssonin Kaikki hyvä sinussa. Odotukset olivat aika korkealla, koska pidin Olssonin edellisestä, Laulaisin sinulle lempeitä lauluja, tosi paljon ja olen odottanut että koska saan tämän uudemman käsiini. Luin sen nyt suurinpiirtein yhdeltä istumalta enkä pettynyt. Tyyliltään kirjat ovat aika samanlaisia, mutta sopivasti annosteltuna tuo tyyli miellyttää miuta.

Tavoite 2. Tee vähintään kerran kuukaudessa ruokaa, jota et ole ennen tehnyt

Seuraavia ruokia tein ensimmäistä kertaa:
Tammikuussa: Basilika-oliivipastaa ja tomaatti-mozarella-basilikapastaa
Helmikuussa: Vispipuuroa ja poropastaa
Maaliskuussa: riisiä ja kasvis-kookoswokkia
Huhtikuussa: Kasvismakaronilaatikko
Toukokuussa: Täytettyjä paprikoita
Kesäkuussa: Perunasalaattia
Heinäkuussa: Kesäkeittoa ja Bataatti-chilisosekeittoa
Elokuussa: Linssikeittoa
Syyskuussa: Herkkusieni-canellonivuokaa
Lokakuussa: Kasvispataa ja avokadopastaa
Marraskuussa: Pinaattilettuja
Joulukuussa: Chili sin carnea ja riisipuuroa, jota en erikseen raportoinut.

Yhteensä tein siis 17 ruokaa ensimmäistä kertaa itse. Tämä oli hauska haaste. Tuli uusia suosikkiruokia mukavasti, mutta kerran kuukaudessa oli riittävän harvoin, että ehti välissä rauhassa tuumailla eikä tästä tullut stressiä. Uudestaan aion tehdä (ja olen jo osaa jonkun kerran tehnytkin) ainakin poropastaa, bataatti-chilisosekeittoa, linssikeittoa, canelloneja, pinaattilettuja ja chili sin carnea. Sekä vispipuuroa ja riisipuuroa.

Tavoite 3. Katso 30 elokuvaa, joita et ole ennen nähnyt.
Elokuvien katselua leimasi tänä vuonna se tosiasia, että kotiini tuli viime vuoden vaihteen jälkeen telkkari ja aika monta elokuvaa tuli valittua katseluun sen perusteella, että bongasin ne tv-ohjelmasta. Mutta tuli myös vuokrattua pari elokuvaa sekä käytyä elokuvateatterissakin muutaman kerran. Leffat ovat tässä katsomisjärjestyksessä, perässä oleva numero kertoo asteikolla 1-5 kuinka monta tähteä elokuvalle annoin.

1. Yes Man 2
2. Nyt nappaa 2
3. Step Up Revolution 3
4. Django 4
5. Surf's up 4
6. Bee Movie – Mehiläisen elokuva 3
7. Kaksi tarinaa rakkaudesta 4
8. Saksikäsi Edward 3
9. 500 days of Summer 5
10. 10 things I hate about you 3
11. Les Misérables 4
12. Stepmom (Aina vierelläsi) 3
13. Inglourious Basterds 3
14. Madagascar 2
15. Nyt tai ei koskaan 3
16. Now you see me (Suuri puhallus) 4
17. Two Weeks Notice 2
18. Hellyyteni kohde 3
19. Sinä Päivänä 4
20. The Notebook 4
21. Rakkautta ennen aamua 5
22. Rakkautta ennen auringonlaskua 4
23. Rakkautta ennen keskiyötä 5
24. Poika raidallisessa pyjamassa 4
25. Wanted 4
26. Perhe on paras 2
27. Titanic 3
28. Sleepers – katuvarpuset 4
29. The Illusionist – Silmänkääntäjä 4
30. The Hobbit – The Desolation of Smaug 4
31. Love actually 5
32. Holiday 5

Lopputulos oli, että katsoin 25 sellaista elokuvaa, joita en ole nähnyt ennen, yhden sellaisen, jonka olen nähnyt osittain kerran aiemmin (500 days of Summer), 3 sellaista, jotka olen nähnyt kerran aiemmin (The Notebook, Rakkautta ennen auringonlaskua ja Titanic) ja 3 sellaista, jotka olen nähnyt monta kertaa (Rakkautta ennen aamua, Love actually ja Holiday).

Menneen vuoden alussa totesin myös, että on tarve elää hitaammin ja keskittyneemmin ja levollisemmin. Ja siinä onnistuin kyllä melkoisen hyvin.

Vuoteen 2014 suuntaan sillä samalla hitaan, keskittyneen ja levollisen asenteen ajatuksella. Mutta tottahan sitä muutama konkreettinen tavoitekin täytyy olla. Harkinnan jälkeen jätän elokuvatavoitteet tällä kertaa väliin, telkkaria ja leffoja tulee varmaan katteltua joka tapauksessa ihan riittävästi.

Tavoitteet seuraavalle vuodelle ovat seuraavanlaiset:
1. 21 luettua kirjaa. Miellyttävä epätasaluku. Oon nyt kahtena vuotena peräkkäin onnistunut lukemaan 18 kirjaa. Viime vuonna tavoiteltu 25 oli selkeästikin aika kunnianhimoista, mutta kyllähän sitä nyt ainakin pari kolme enemmän on mahdollista ihan varmasti lukea.
2. Käyn vuoden aikana ainakin 12 kulttuuritapahtumassa tai vastaavassa. Näistä korkeintaan yksi saa olla työtehtävä, esim. retki nuorten kanssa teatteriin. Jos työn puolesta tarjoutuu tilaisuus mennä vapaa-ajalla johonkin, niin sellaiset tietenkin hyväksytään. Elokuvateatterissa käymistä ei hyväksytä tähän tavoitteeseen.
3. Piirrän noin tunnin viikossa. Oon aina toisinaan haaveillu siitä, että osaisin piirtää. Kovin paljon lahjoja siihen ei ole annettu eikä koskaan aiemmin ole - muutamia hetkellisiä yrityksiä lukuunottamatta - varsinaisesti kiinnostanut ajan kanssa nähdä vaivaa ja opetella. Mutta nyt otan itseäni niskasta kiinni ja yritän. Vuoden päästä sen sitten tietää, että palkitaanko sinnikkyyttä millään lailla.
4. Sinnikkyyttä vaaditaan myös tämän neljännen tavoitteen kanssa: aion opetella punnertamaan ja onnistua vetämään ainakin yhden leuan seuraavaan vuodenvaihteeseen mennessä. Ja tämäkin kumpuaa vaan ja ainoastaan siitä, että en osaa kumpaakaan. Punnertaminen tulee aina välillä joillakin ryhmäliikuntatunneilla vastaan ja joka kerta ottaa päähän, että olen siinä niin kyvytön. Mutta sitä ei kuitenkaan tule vastaan niin usein, että olisin onnistunut oppimaan sitä yhtään lisää. Ja mitä tulee tuohon leukojen vetämiseen, niin se nyt vaan on sellainen juttu, mikä olisi ehkä hauska osata. Ehkä.

Ei muuta kuin hyvää tuulta seuraavaan vuoteen!

Edit 27.2.: Liikuntatavoite menee ihan uusiksi, koska fysioterapeutin mukaan punnertaminen ja leukojen vetäminen ei sovi miun kropalle. Joten, jatkossa tavoittelen tälle vuodelle ylipäänsä sitä, että saisin lisää lihasvoimaa ja sen lisäks yritän keksiä jotakin välitavoitteita lyhyemmillä aikaväleillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti