sunnuntai 24. helmikuuta 2013

11 kysymystä tanssista

Sain blogihaasteen Faux Pas -blogin kirjoittelijalta. Olen törmännyt haasteeseen ennenkin, enkä ole siihen tarttunut, koska se ei ole erityisemmin inspiroinut. Mutta nyt 11 kysymystä, joihin haastetun tulee vastata, olivat niin kiinnostavat, että päätin niihin tarttua, mutta muuten ohitan tuon haasteen tälläkin kertaa. Kysymykset, joihin miut haastettiin vastaamaan, koskevat tanssia. En tiedä tanssista kovinkaan paljon, enkä tanssiin liittyvien asioiden parissa kovinkaan paljon vietä aikaani, enkä varsinkaan erityisemmin tanssi julkisesti, mutta siinä maailmassa miuta kiehtoo se, miten musiikki muuttuu liikkeeksi. Musiikki ja tanssi kulkee miun mielestä käsikädessä ja oon ymmärtäny, että monesti musiikki inspiroi tanssijoita. Se on aika kokonaisvaltasta.

1. Minkä tanssiesityksen olet viimeeksi nähnyt?
Tanssin katsominen on palkitsevaa, mutta valitettavan harvinaista miulle. Viime elokuussa sain töiden ohessa katsella Xaris Finlandin tanssiteosta Tunnustuksia. Näin samaisen tanssiryhmän esityksen myös marraskuussa Turussa, silloin heidän "settinsä" koostui useammasta yksittäisestä numerosta.

2. Mikä tanssiteos on jäänyt erityisesti mieleen? Jos et ole nähnyt yhtään, niin haluaisitko joskus nähdä jonkun tietyn teoksen?
Erityisenä mieleen ei ole jäänyt mitään erityistä teosta, mutta haluaisin mennä joskus katsomaan jotakin tosi klassista balettia. Niinku vaikka Pähkinänsärkijää tai Joutsenlampea.

3. Jos voisit kokeilla aivan mitä tahansa tanssilajia, mikä se olisi?
Toisaalta haluaisin oppia paritansseista esimerkiks foxtrottia tai rumbaa tai sambaa. Ja toisaalta voisin innostua jostakin street -lajeista. Tai melkein varmaan mistä vaan.

4. Missä ympäristössä (mahdollisesti muualla kuin teatterissa) haluaisit katsoa tanssia?
Teatterin lisäksi kadulla. Tai olis aika siistiä vaikkapa jossain museossa nähdä tanssia. Tai sitten sillai flashmob -henkisesti oikeestaan ihan missä vaan.

5. Oletko löytänyt netistä mieluisan tanssivideon? Linkkaa se.
Miulla on ollu jo vuosia tapana kattella youtubesta nimenomaan brittien talentin semifinalisteja tai finalisteja ja erityisesti tanssijoita. Vuonna 2008 talentin voitti George Sampson, ja olin ihan tosi vaikuttunu sillon tuosta nuoresta poikasesta. En pelkästään hänen tanssistaan vaan tyypin koko olemuksesta ja asenteesta. Ja sen lisäks tykkäsin ihan hirveesti tuosta biisistä ja siihen tehdystä tanssista. Ja tykkään siitä kyllä edelleen.


6. Kenet haluaisit nähdä tanssimassa? Jonkun tunnetun taiteilijan tai ehkä jonkun läheisesi?
Tähän en voi vastata muuta kun että jonkun tosi lahjakkaan tanssijan haluaisin nähdä. Ei sillä oo niin väliä, kuka se olis.

7. Tanssi poislukien - mitä liikuntaa harrastat mieluiten?
Nykyään tykkään käydä erilaisilla ryhmäliikkuntatunneilla, joista suosikit on tällä hetkellä aika tanssillisia. Yksinkertaisia toki, mutta tanssillisia silti. Mutta jos tanssia ei mainita, niin sanotaan sitten semmonen tunti kun Bodybalance.

8. Milloin liikkuminen muuttuu mielestäsi tanssiksi?
Mie luulen, että tanssi on jossain määrin mielentila. Sillon kun musiikki aiheuttaa tunteen ja tunne aiheuttaa liikeen, se on tanssia. Tai silloin kun ajatus aiheuttaa liikeen ja liike saa rytmin, se on tanssia.

9. Millainen musiikki saa sinut tanssimaan?
Monenlainen. Riippuu päivästä ja mielentilasta. Mutta usein sellainen musiikki, joka ei ole miulle mitäänsanomatonta.

10. Mitä tanssi on sinulle? Harrastus, työ, elämä, viihdettä, taidetta, jotain vierasta, liikuntaa...?
Tanssi on miulle ensisijaisesti taidetta, jossain määrin viihdettäkin. Musiikki herättää tunteita, mutta kun näen jonkun tanssivan jotakin hyvää biisiä, se biisi syttyy miulle ihan uuteen elämään.

11. Millaisia asioita lukisit mieluiten tanssista? Arvosteluita, päivittäistä elämää, taidekasvatuksen näkökulmaa, haastatteluja, opiskelun sisältöä, varusteista, esiintymiskokemuksia, tanssihistoriaa...?
Toisaalta päivittäistä elämää, koska miuta kiehtoo ihmiset kaiken takana ja ajatukset tanssin takana. Ja sitten toisaalta ammattikasvattajana miuta kiinnostaa taidekasvatuksen näkökulma ja jossain määrin myöskin se, miten tanssiminen vaikuttaa ihmisen kasvamiseen ja kehittymiseen.

2 kommenttia:

  1. Olen oppinut tällä viikolla, että tanssi on ihmisen biologiassa. Lapsi tanssii kaikenlaiselle musiikille, ihan ilman esimerkkiä.

    VastaaPoista
  2. Toisinaan on ehkä jopa mielenkiintoisempaa lukea muiden ihmisten kuin tanssijoiden ajatuksia tanssista. Minkä tahansa asian sisällä ollessa alkaa helposti ajatella tietyllä tavalla ja voi olla vaikeaa hahmottaa miten muut ihmiset asian näkevät. Etenkin kun esittävässä taiteessa olisi suotavaa, että sillä olisi annettavaa muillekin kuin tekijälle itselleen.

    VastaaPoista